Vad studien handlar om

Jag är en svensk forskarstudent på University of Glasgow och Queen Margaret University Edinburgh som undersöker hur tungan rör sig när vi pratar. Jag vill ta reda på om personer från olika platser och bakgrunder använder tungan på olika sätt. Vi vet förvånansvärt lite om hur tungan fungerar, trots att den är ett av våra viktigaste talorgan. Forskningen bidrar därmed till vår kunskap om hur språk produceras, och kan vara till hjälp för t.ex. talterapeuter.

Anledningen till att vi vet så lite om tungan är att den är väldigt svår att studera. Vi kan inte se in i munnen medan vi pratar, och vi kan inte prata naturligt om vi stoppar in kameror eller annan utrustning i munnen. Fram tills ganska nyligen fanns det därför inga bra metoder tillgängliga. Förr i tiden användes ibland röntgen, men det är inte längre tillåtet på grund av strålningsrisken. Numera använder språkforskare strålningsfria metoder, t.ex. MRI (magnetresonansskanning), EMA (elektroder på tungan) eller UTI (ultraljud).

I den här studien är det ultraljud eller ultrasound tongue imaging (UTI) som används. UTI använder samma utrustning som ett medicinskt ultraljud, och fungerar med hjälp av sonar. En sensor hålls mot undersidan av hakan, och skickar ut ljudvågor som färdas upp mot tungan. När signalen når tungytan studsar den tillbaka, och sensorn förvandlar ekot till en bild. På så sätt kan vi se tungans kontur och hur den rör sig.

How UTI Works

Vi vet redan att folk använder olika strategier för att producera språkljud. Alla munnar ser olika ut, och vi kompenserar för våra skillnader med hjälp av tungan och läpparna. Men ibland finns det flera sätt att kompensera på, och kanske lär vi oss just våra strategier av folk omkring oss. Det är det jag vill utforska i den här studien, genom att jämföra hur tungrörelser varierar i olika delar av Sverige.

Läs mer om hur inspelningarna går till här.

En reaktion till “Vad studien handlar om

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: