Om inspelningarna

Studien använder ultraljud för att se tungans rörelser, utan att någonting stoppas in i munnen. Du kan läsa mer om hur ultraljud fungerar här. Förutom ultraljud samlar jag även in material i form av ljudinspelningar, video av läpparna, och ett frågeformulär.

Inspelningarna sker på Göteborgs, Stockholms och Uppsala universitet. Du kan spelas in själv eller tillsammans med en kompis. Inspelningen tar ca 1½ timme per person.

UTI Felicia

Det finns ett par saker vi måste göra innan vi börjar spela in:

 1. Ta på dig ett stabiliseringsheadset. Headsetet ser till att ultraljudssensorn hålls på plats under hakan och inte flyttar sig under inspelningen. Du kan fortfarande röra huvudet som vanligt.
 2. Lägga lite ultraljudsgel mot hakan. Det hjälper ultraljudet att färdas lättare. Gelen vi använder är vattenbaserad (inte kladdig) och allergivänlig.
 3. Justera bilden med hjälp av en bitplatta. Du får bita i en liten plastbit som du trycker tungan emot. Ingen panik, det är inte som hos tandläkaren; den här stoppar du i munnen ungefär som en sked. När du trycker tungan mot den skapas en rak linje på ultraljudsbilden, som justeras tills den är i linje med datorskärmen. Det hela tar bara ett par sekunder.
 4. Dricka några klunkar vatten. När du sväljer trycks tungan upp mot gommen så att den blir synlig på ultraljudet. Det ger mig något att jämföra med när jag sedan tittar på tungans rörelser.
 5. Göra en kort provinspelning. Vi spelar in ett par ord för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Själva inspelningen består av ett antal enkla meningar som du läser upp från en datorskärm, detta tar mellan 45 minuter och 1 timme. Efteråt är det valfritt om du vill spela in ett kort klipp (1 minut) när du svarar på några korta intervjufrågor. Totalt tar sessionen ca 1½ timme.

Efter inspelningen får du fylla i ett kort frågeformulär som hjälper mig att förstå din språkbakgrund, med information om t.ex. uppväxtort, om du pratar några andra språk, varifrån dina föräldrar kommer, m.m.

Efteråt har du chans att vinna biobiljetter och presentkort som lottas ut efter att alla inspelningar är klara. Vinnare kontaktas via mail/telefon och hämtar ut priset på sitt lokala universitet.

För att vara med i studien måste du:

 • Ha fyllt 18
 • Vara uppvuxen i Göteborg, Stockholm eller Uppsala
 • Ha bott där större delen av livet
 • Ha svenska som modersmål

Du bör helst inte:

 • Ha läs- eller skrivsvårigheter
 • Ha talproblem eller ha genomgått talterapi
 • Ha stort skägg (skägget är i vägen för ultraljudet)
 • Ha stora dreadlocks (de får inte plats i headsetet)

Läs mer om villkoren för att delta i studien här.

En reaktion till “Om inspelningarna

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: